Lapissa meillä on ainutlaatuiset vuodenajat.

Keväällä luonto herää, aurinko näyttää voimansa sulattaen lumen ja jään. Uusi elämä versoo kaikkialla kevään kirkkaassa valossa. Jos sinua onnista, saatat nähdä jäiden lähdön jylhän näytöksen, kun joen jääpeite murtuu ja jäälautat valuvat alavirtaan. Saatat myös löytää lumipeitteen pälvestä urhean pikku kukan, joka kurkottaa kohti kevätaurinkoa.

Kesällä nautimme keskiyönauringosta ja vihannasta, kukkivasta luonnosta. Ilma on raikas ja on helppoa hengittää. Kevyt kesäsade virkistää ja ympäröi meidät raikkailla metsän tuoksuilla. Marjat, sienet ja lukuisat yrtit ja kasvit kasvavat, linnut rakentavat pesää ja elämä kuhisee ympärillämme. Kauniina kesäpäivänä Ounasjoen vesi kimmeltää eikä kenelläkään ole kiire. On aika vain nauttia olostaan.
Syksyllä luonto puhkeaa ruskan väreihin ja marjat ja sienet ovat kypsiä poimittavaksi. Illat pimenevät ja jos onnistaa, voi taivaalla nähdä vaikka revontulten tanssin.

Talvella lumi, tumma tähtitaivas ja revontulet lumoavat meidät kauneudellaan. Talviset päivät kuluvat lumessa leikkien, talvisessa metsässä samoillen tai vaikka Ounasjoen jäällä pilkkien. Jotain taianomaista voi kokea pimenevässä metsässä kulkiessaan. Lyhdyn valo heijastuu lumisin puihin luoden mystisistä valoa ympäröivään pimeyteen.

Monesti sanotaankin, että Lapissa on kahdeksan vuodenaikaa koska sää muuttuu jatkuvasti. Tämä on totta myös Rovaniemellä.

Alkutalvi

Lokakuussa aamut ovat kiiltävän valkoisia, kun pakkasöiden kuura kimmeltää kuulaassa syysauringossa. Ihmiset odottavat innolla ensilunta, ja kun se vihdoin sataa, lapset ja aikuiset iloitsevat tulevasta talvesta. Ensilumi sulaa nopeasti, ja lumi palaa pysyväksi peitteeksi yleensä marraskuun lopulla. Tämä aika on loistavaa aikaa nähdä revontulet.
Tavanomainen lämpötila: -5 °C asteesta 5 °C asteeseen

Joulun aika ja kaamos

Joulukuussa kaamos laskeutuu Rovaniemen ylle, mutta lumi ja jouluvalot valaisevat maisemaa ja kaupunkiympäristöä iloisella loisteellaan.
Vuoden lyhimpänä päivänä, joka on talvipäivänseisaus 21. tai 22. joulukuuta, aurinko ei nouse napapiirillä sijaitsevalla Rovaniemellä lainkaan. Kaamosajan siniset hetket ovat rauhallisen vangitsevia ja oivia ajankohtia vaikka pienille kävelyretkille. Joulunajan jälkeen odotus kohdistuu uuteen vuoteen ja lisääntyvään valoon.
Tavanomainen lämpötila: -15 °C asteesta -5 °C asteeseen.

Sydäntalvi

Sydäntalvi tai pakkastalvi kestää yleensä tammi- ja helmikuun. Kaamosaika sijoittuu myös tähän jaksoon, ja vaikka ulkona on kylmä, on jäätyneen rauhallinen hiljaisuus ehdottomasti kokemisen arvoinen. Raikkaasta sydäntalvesta pääsee Rovaniemellä nauttimaan monenkirjavien talviaktiviteettien muodossa.
Tavanomainen lämpötila: -25 °C asteesta -15 °C asteeseen

Kevättalvi

Kevättalvella, maaliskuun alkupuolelta alkaen päivänvalo lisääntyy rivakkaa vauhtia, ja lumiset maisemat kimmeltävät kirkkaassa auringonvalossa. Hankikanto kestää aina siihen asti, kunnes lumi alkaa sulaa huhtikuun lopulla. Tämä on monien paikallisten lempiaikaa, jolloin Kemi- ja Ounasjokien jäät sekä vaarat ja metsäreitit täyttyvät innokkaista ulkoilijoista, jotka nauttivat hienoista keleistä hiihtäen, lasketellen, moottorikelkkaillen tai vaan rennosti kävellen.
Tavanomainen lämpötila: -15 °C asteesta 5 °C asteeseen

Kevät

Yksi varma kevään merkki Rovaniemellä on Kemi- ja Ounasjokien jäidenlähtö huhti-toukokuussa. Samaan aikaan luonto alkaa heräillä talven horroksesta, kun lumen alta paljastuvat kasvit osoittavat elon merkkejä, porot vasovat, päivät pitenevät merkittävästi ja yöt alkavat pikkuhiljaa muuttua valoisiksi – kesä on nurkan takana.
Tavanomainen lämpötila: 5 °C asteesta 15 °C asteeseen

Kesä

Keskiyön aurinko paistaa Rovaniemellä kuukauden ajan kesäkuun alusta heinäkuun alkuun, mutta yöt ovat valoisia jo toukokuun lopusta aina elokuun alkuun saakka. Lämpimät jaksot sijoittuvat yleensä kesäkuun puolivälin ja elokuun puolivälin tienoille. Kesä on juhlan aikaa, ja ympärivuorokautinen valo antaa runsaasti aikaa kesäaktiviteeteille ja kesätapahtumille.
Tavanomainen lämpötila: 15 °C asteesta 25 °C asteeseen

Elonkorjuun aika

Heinäkuun loppusta aina syyskuun alkuun on Rovaniemellä sadonkorjuun aikaa, sillä marjat ja sienet ovat kypsiä poimittavaksi. Etenkin hilla (lakka) on himoittua tavaraa, mutta metsissä riittää vilinää niin mustikoiden, puolukoiden, tattien kuin haperoiden perässä kulkevista ihmisistä. Illat alkavat pimetä elokuun puolivälissä, ja ensimmäiset revontulet alkavat taas loimuta taivaalla.
Tavanomainen lämpötila: 10 °C asteesta 20 °C asteeseen

Syksy ja Ruska

Syyskuussa tuleva talvi on jo aistittavissa, kun ilma kylmenee ja ensimmäiset yöpakkaset puraisevat. Samalla luonnossa ruskan väriloisto maalaa maiseman, ja raikkaassa ilmassa aika on otollinen ulkoilma-aktiviteeteille, kuten retkeilylle ja patikoinnille. Ruskan aika Rovanimellä on yleensä syyskuun alkupuolelta aina lokakuun alkuun ja maaruska jatkuu aina lumen tuloon saakka.
Tavanomainen lämpötila: 5 °C asteesta 15 °C asteeseen

Pin It on Pinterest

Share This
Cart